Stacc of RAMBO

Megnéztem a Rambo-t. Az első részt. Már vagy 15 éve láttam utoljára, apró pici gyerekként. Úgy emlékeztem rá, mit egy filmre, amiben egy szuperkemény valaki (legyen a neve Rambo) kinyír egy csomó nem szuperkemény valakit, és erre az erkölcsi alapja az, hogy Ő RAMBO!

Na de! Nem így történt! Az első Rambo filmben összesen egy ember (1 ember) hal meg! Ennek megértéséhez vizsgáljuk meg egy kicsit a történetet:

A főhős gyalog járja az országot, a barátait, bajtársait keresi, azokat, akikkel együtt szolgált Vietnamban, mert rohadtul egyedül van, de az utolsó, akiről még úgy tudja, hogy él, már az is halott (állítólag Vietnam következtében), és totál céltalanul elindul a világba.

 Mink van most?

Van egy volt katonánk, aki a szokásos szindrómában szenved: A háború után fölöslegessé vált. Írt már erről Hemingway is, meg más is: ha fiatal fiúkat elviszel, és arra tanítod, hogy rezzenéstelen arccal szegülj szembe az ösztönöddel, azaz „Öld meg a fajtársadat!” (ami Darwin szerint abszolút természetellenes viselkedés); akkor ha később azt mondod neki, hogy elég volt, legyél megint normális, az általában nehezen megy. (Ha konkrétan Vietnam viszonylatában érdeklődünk, akkor nézzük meg a Szarvasvadászt!)

Nem tudom, hogy mennyire volt ez kurrens probléma 1982-ben, amikor a film megjelent, de az alapjául szolgáló könyv még 1972-ben látott napvilágot. (Megjegyzem: a sztori jelentősen eltér.)

Szóval van nekünk ez az árva katonánk, aki azt se tudja hol van, vagy hova tart, kiszúrja őt a helyi seriff, és kidobja a városból. Rambo abszolút rendesen viselkedik, ellenben a seriff ótvar paraszt. A főhős csak reggelizni szeretne, de azt sem lehet, inkább letartóztatják. Így jutunk el az őrsre, ahol megismerhetjük az egyetlen hullajelöltet: Arthur Galt, aki már az elején nagyobb paraszt, mint a seriff, ő alkalmaz először testi erőszakot a filmben, mert a főhős nem úgy táncol, ahogy ő fütyül.

Rambo-nak beugranak a háborús emlékei, és kitör az őrsről. (Közben kiüti Gal-t.) Elmenekül. Üldözik. Kilátástalan szituációba menekül: egy sziklafalon függ, amikor Gal egy helikopterből próbálja leszedni távcsöves puskával, és már a társa kéri arra, hogy kegyelmezzen a szerencsétlennek, de ő bosszút akar. Rambo leugrik, és csodával határos módon túléli, majd önvédelemből egy követ vág a helikopterhez, aminek a sofőrje ijedtében félrerántja a kormányt, amitől Gal kizuhan, és a zuhanástól szörnyethal.

Így hal meg az egyetlen ember a RAMBO 1-ben!

Minden más embert Rambo csak megsebesít. Jelzi is a seriffnek, hogy hagyja békén: „Mindet megölhettem volna. Téged is ugyanúgy. (…) Ne erőltesd, mert olyan háborút kapsz, hogy el sem hiszed! Add fel!”

Rambo mindent túlél, mindenkinél keményebb, mindenkinél okosabb. Egyetlen ember képes őt hibára bírni: a kiképzője, akinek válaszol a hívására, de a kérdéseire nem felel. Csak azt közli vele, hogy nem ő kezdte, és hogy az összes bajtársa halott. Kiönti a szívét! (VAN NEKI!)

Később, mielőtt véghezvinné a bosszúját a seriffen, ugyancsak a kiképzője képes megállítani, és ekkor végleg kiborul: Nem érti, hogy azt mondták neki, hogy a hazájáért harcol, hogy hőstett, amit tett, és otthon miért gyűlölik ezért. Nem érti, miért nem kell senkinek. Nem érti, hogy működik ez a világ. Nem érti, hogyan várhatják el, hogy zárja le hirtelen, és felrémlik neki, hogy vesztette el az egyik barátját egy öngyilkos merénylő által egy önfeledt pillanatban, és milyen tehetetlen volt. Megtudjuk, hogy van, hogy hetekig nem beszél senkivel.

Ez egy jó film! A főszereplő jó: van jelleme, szíve, becsületkódexe. A főgonoszt már a második percben utálom. Még a túl erejét is értem: egy elit katona küzd vidéki rendőrökkel és hobbi-gárdistákkal! Köszönöm!

Nézzük meg a Rambo 2-t…

Az a helyzet, hogy a főhős egy börtönben senyved az első rész bűneiért, de sebaj, kihozzák egy titkos küldetésre. Azért, mert oda kell belopózni, ahonnan anno megszökött. A feszültséget – a véren kívül – az adja, hogy talál hadifoglyokat, amiért sorsára hagyják, és a megmentőből maga is fogoly lesz. Megkínozzák, meglóg, a nőjét megölik, cserébe mindenkit kinyír.

Ez a film már sokkal véresebb, mint az előző. Ebben a filmben összesen 63-an esnek el, melyből 52-t (83%) Rambo öl meg! Nem olyan átvitten, mint legutóbb: 52 olyan eset van, amikor Rambo lő, ember meghal.

Rambo 82%

Nézzük az erkölcsi fejlődést:

Rambo azért öl, mert segíteni akar, és mert bosszút áll. (A segíteni akar kicsit necces. A nő megölése előtt dönti el pont, hogy hazamegy.)

Ez a bomba a vízesés minden szintjén egyszerre robbant!

Nézzük a főgonoszt:

  • Több főgonosz is van a filmben. Van az a vietnami katona, aki vadászik rá, és a nőjét is lelövi. Ő szép, epic véget ér: egyedül marad Rambo ellen, kiáll egy sziklára, hogy jól lássák, Rambo pedig belelő egy robbanó fejű nyílvesszőt (Bizony, baby!), amitől ő darabokra szakad.
  • Van az orosz parancsnok, akit egyszerűen lelőnek. Társa, aki kínozza Rambot, az viszont csúnya véget ér: szétrobbantják (újfent), gépestül, aknavetővel.
  • Ott van még az amerikai gonosz is. Ő hagyja magára Rambot. A hazája ismét elárulja. Őt csak megfenyegeti. (Utána ki is mondja a nagy tanulságot a hadifoglyokra mutogatva: „Azt akarom, hogy úgy szeresse őket a hazájuk, ahogy ők szeretik a hazájukat!”)

Rambo tehát sokkal véresebb lett. Mondjuk most szabad volt, nem amerikaiakat kellett ölni. Mindenesetre végül fél-pucéran belegyalogol a tájföldi naplementébe.

Rambo 3:

A harmadik részre Rambo szerzetesek közé költözik. (Megbékélt.) Plusz botharcokból tartja fenn magát. (Nagyjából.) Megkeresik, hogy segítsen egy afganisztáni akcióban. (Miért?) Meg kell menteni a szegény afgánokat. (Hoppá-hoppá, 1988-ban mi is volt az amerikai álláspont?) Rambo nem vállalja el, a kiképzője fogságba esik, amiről mellékesen tájékoztatja őt egy CIA titkos ügynök, aki már az elején lemondott róla. Rambo odamegy, és kiszabadítja a pasit. Csak azért ütközik nehézségebe, mert egy srác nem hallgat rá.

A főgonosz:

A főellenség pusztán csak kommunista. Hithű. Ráadásul meg akarja ölni Rambot. Ennyi!

A kedvenc részem a filmből, amikor Rambo kihúzza magából azt a botot, ami átszúrta a hasát. Első látásra ez a hasfalát, a hasfal izomzatot szúrta végig. Kihúzz, kiégeti. A lyuk mindkét végén lángol. Jó, nagy seb. De felszíni sérülés. De a lófaszt! Később van egy jelenet, ahol szabályosan átlátunk Rambo hasán!

Ebben a filmben már vannak afgán felkelők, elnyomó oroszok, Rambo kiképzője, és mégis, a film 98 fragjéből 55-öt (56%) Rambo öl!

Rambo 56%

A végén: Ezt a filmet Afganisztán vitéz népének ajánljuk. (Kapható még a Rambo 3 az USA-ban?)

Hogy hal meg a főgonosz? A helikoptere és Rambo tankaja frontálisan ütköznek. (No comment.)

Rambo 4

Hát ez nagyon faja! Nagyon XXI. századi (század eleji) film lett. Nem csak hogy folyamatosan kapjuk az ingert, még a halálesetek sem merülnek ki abban, hogy Rambo lő, a pasi pirsat pukkan, elesik: végtagok szakadnak le, csonkolt emberek üvöltenek kegyelemért, agyak fröccsennek, belek hömpölyögnek.

A sztori szerint Rambo békésen él Tájföldön egy faluban. Megkeresi egy keresztény karitatív csoport, hogy kísérje fel őket egy burmai faluhoz, hogy ott ők segíthessék a népet. Ő nem akarja, mert látott már háborút eleget. A főhősnő kérésére azonban megteszi. Miután magukra hagyja őket, a keresztényeket elfogják, így egy pap zsoldosokat bérel a kiszabadításukra, és őket is Rambo utaztatja. Nagy epikus küzdelembe torkollik az egész, elesik 156 ember, melyből csak 64-et (mindössze 41%) öl meg Rambo!

Rambo 41%
Rambokám, ez szégyen!

Van a filmben egy annyira hitbuzgó keresztény, aki vezeti a csapatot, hogy az hihetetlen. Már az elején utálja és lenézi a főhőst. Később, ellenvetését fejez ki, amikor az közvetlen életveszélytől menti meg őt más emberek lemészárlása által. Mielőtt hazaküldené Rambot, köszönöm helyett csak annyit mond neki, hogy fel fogja jelenteni a kalózok legyilkolása miatt. Ez az a férfi, aki felszólal a főgonosz ellen, mikor az épp egy bottal veri őket, és egy sebesültnek a sebebébe nyomja a botját, mondván: „Ez kegyetlenség!” Miért, az hogy bottal vert titeket, az nem volt az?

Itt a főgonosz már annyira főgonosz, hogy azt elhinni is nehéz: zsarnok, diktátor akar lenni, ezért embereket öl, válogatás nélkül, nemre, korra, állapotra való tekintet nélkül, valamint foglyul ejtett kisfiúkat kefél! Bizony, az elnyomó zsarnok már pedofil is! Őt Rambo nemes egyszerűséggel kibelezi.

A főhősnő pedig üvölteni tud: Amikor megölnek valakit (általában miközben az ő popóját mentik), be tudja fogni a fülét, és artikulálatlanul tud üvölteni az emberi jogokért. (Vagy csak úgy!)

Összességében

Jól látható, hogy a részekben a vér mennyisége lineárisan nő!

Rambo a részek alatt állatokat is öl:

  • Rambo 1: 2 kutya, mert ráuszítják őket.
  • Rambo 2: 2 csirke, hogy a vérükkel csalogassa a nádasba a vietnami katonákat.
  • Rambo 3: semmi
  • Rambo 4: lenyilaz egy halat, amit később egy gyereknek ad, valamint egy patkányt megetet egy kígyóval (márhogy a patkányt eszi meg a kígyó)
Lehet, hogy a patkány csak félig szárad a lelkén

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

3 responses to “Stacc of RAMBO”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *